Çmimi i arit arrin rekorde

0

Çmimet e arit në Iran po prekin nivele rekord çdo ditë pasi iranianët kërkojnë të mbrojnë kursimet e tyre kundër sanksioneve në pritje të SHBA që po zvarrisin poshtë monedhën kombëtare.


Shtëpia e Bardhë është në prag të rivendosjes së sanksioneve kundër Republikës Islamike që ju hoqën pas marrëveshjes historike bërthamore të nënshkruar midis Teheranit dhe fuqive botërore në vitin 2015. Presidenti Donald Trump tërhoqi në mënyrë të njëanshme SHBA nga marrëveshja më 8 maj.

Raundi i parë i sanksioneve të ripërtërishme të SHBA do të hyjë në fuqi të martën me dënimet më të ashpra që priten në fillim të nëntorit. SHBA do të vendosë një ndalim për sektorin e automjeteve dhe tregtinë e metaleve, ndërsa sanksionet e mëtejshme do të synojnë industritë e naftës dhe të anijeve.

Ndalimi i afërt ka trefishuar kërkesën vjetore për metalin e çmuar, duke përfshirë shufra dhe monedha, në rreth 15 tonë metrikë, sipas raportit më të fundit të Këshillit Botëror të Arit. Për të përmbushur kërkesën në rritje, banka qendrore e Iranit duhej të çmontojë qindra e mijëra monedha, që thuhet se arrinin mbi 60 ton ari, transmeton oranews.

Çmimi për një monedhë ari prej 8.13-gram thuhet se goditi 36 milionë rialë ($ 820) të dielën, më shumë se dyfishi i çmimit të saj në janar. Javën e kaluar, ari vendosi një rekord prej 45 milionë rialësh ($ 1,025) për monedhë.

“Njerëzit po ndryshojnë paratë e tyre në ar, sepse është një mall investimi i besueshëm”, i tha Wall Street Journal, Mohammad Kashtiaray, kreu i komitetit të arit dhe bizhuterisë pranë Dhomës së Guildëve të Iranit.